Altın Alacaklar Dikkat! Altın Fiyatları Atağa Geçti! İşte Güncel Altın Fiyatları ...

Altın Alacaklar Dikkat! Altın Fiyatları Atağa Geçti! İşte Güncel Altın Fiyatları ...

Altın fiyatlarıyla ilgili son dakika açıklamaları art arda geliyor. Altın bir kez daha atağa kalktı, uzmanlar yatırımcılara müjdeyi verdi. Haftaya 1159 liradan başlayan gram altın 1165 liraya kadar yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesini test etti.

Altın fiyatları yeni haftaya hareketli başladı. Ons altın neredeyse 9 ayın en yüksek seviyesine çıkarken, gram altın ise tarihi rekor kırdı. Piyasalarda yaşanan bu sert hareketler yatırımcının dikkatini çekiyor. Borsa İstanbul'da yaşanan düşüş panik satışlar yaptırırken piyasa tekrar yükselişe geçti. Altın ise tarihi zirveleri gördü. Peki altın fiyatlarındaki yükselişin sebebi ne? İşte son tahminler...

Para ve emtia piyasalarında gözler geçtiğimiz hafta perşembe günü ABD’de açıklanan enflasyon rakamlarındaydı. Buna göre ABD'de tüketici fiyatları altıncı ayda da yıllık bazda geriledi ve 2021 yılı Ekim ayından bu yana en düşük seviyesine geldi.

ABD’de aralık ayında yıllık enflasyon yüzde 6.5 seviyesine inerken, aylık enflasyon ise yüzde 0.1 oranında düşüş gösterdi. ABD’de enflasyonun yavaşlama göstermesi para ve emtia piyasalarında risk iştahını artırdı.

PİYASA 25 BAZ PUAN FAİZ ARTIŞI BEKLİYOR

ABD’de iş gücü verileri ve enflasyonun iyileşme göstermesi ABD Merkez Bankası’nın (Fed) önümüzdeki toplantılarda faiz artış hızını yavaşlatacağı beklentilerini kuvvetlendirdi. Fed’in bir sonraki toplantıda politika faizini 25 baz puan artırabileceği beklentileri güçlendi.

ALTIN FİYATLARI ENFLASYON SONRASI HAREKETLENDİ

ABD’de enflasyon rakamlarının düşüş göstermesinin ardından altın, hisse piyasaları, kripto paralar toparlanma gösterdi. Özellikle güvenli liman altında görülen sert yükseliş dikkat çekti.

ONS ALTIN 1929 DOLARI GÖRDÜ

Geçtiğimiz güne 1920 dolardan başlayan ons altın 1929 doları görerek neredeyse 9 ayın en yüksek seviyesini test etti. Ons altın en son 25 Nisan tarihinde 1934 doları görmüştü. Ons altın günü 1916 dolar seviyesinden kapattı.

GRAM ALTIN TARİHİ REKOR KIRDI

Haftaya 1159 liradan başlayan gram altın 1165 liraya kadar yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesini test etti. Gram altın dün 1158 liradan kapandı.

ALTIN FİYATLARI BUGÜN GERİLİYOR

Bugüne 1916 dolardan başlayan ons altın şu dakikalarda gerileme göstererek 1911 dolardan işlem görüyor. Ons altında gün içerisinde en düşük 1908 dolar, en yüksek ise 1919 dolar seviyeleri görüldü. Haftanın ikinci işlem gününe 1158 liradan başlayan gram altın şu dakikalarda önceki kapanış seviyesine göre gerileyerek 1154 lira seviyesinde hareket ediyor. Gram altında gün içerisinde en düşük 1151 lira, en yüksek ise 1160 lira seviyesi test edildi.

ALTININ YÖNÜ YUKARI

Yeni Asır yazarı Cahit Sönmez, altın fiyatları ile ilgili son tahminleri yazdı: Altın bir kez daha atağa kalktı desek yeridir. Uzunca süren derin uykusundan pandemi ile uyanan altın FED'in rota değiştirmesi ve para politikalarını sıkılaştırması sonrasında yeniden uykuya dalmıştı. Ancak bu uykunun derin olmadığı piyasa aktörlerince tahmin ediliyordu.

Neden derseniz... Birincisi küresel ekonominin durgunluğa girdiği dönemlerde altın genellikle yönünü yukarı çeviriyor. 1973 tarihi dahil bugüne kadar küresel ekonominin deneyimlediği 7 durgunluk sürecinin 5'inde altın yükselmiş. Parantez açıp küçük bir bilgi aktarayım.

Durgunlukların başlangıçları NBER'ın resmen durgunluğu ilan ettiği tarih kabul ediliyor. Durgunluk süreçlerine yüksek enflasyonun ya da yükselme eğilimindeki enflasyonun eşlik etmesi durumunda altın daha fazla olumlu etkileniyor. İkincisi fırsat maliyetlerinin gerilemesi...

Burayı biraz açalım. Altına alternatif yatırım araçlarının getirilerinin yüksek olduğu dönemlerde likiditenin başka araçlarda kalmasının maliyeti artıyor.

Örneğin ABD uzun vadeli tahvillerinin getirileri yükseldiğinde altın pozisyonunda kalmış olanlar bunun belli bir bedelini ödemiş oluyorlar düşük getiriye razı olarak. Yüzde 4'lerin üzerine çıkmış olan 10 yıllık ABD tahvil faiz oranlarının FED'in hız kesmesi ile gerileyeceği tahmin ediliyordu.

BELİRSİZLİKLER DENKLEM İÇİNDE

Üçüncüsü risk ve belirsizliklerin artması... Pandemi döneminde çok hızlı aksiyon alan gelişmiş ülke merkez bankaları belirsizlik perdesini kısa sürede açmışlar. Tabi bu durumda altında güvenli liman görevini tamamlamıştı. Ta ki Rusya Ukrayna savaşına kadar...

Şu an bu jeopolitik risk varlığını korurken diğer taraftan küresel ekonominin seyriyle ilgili özellikle enflasyonlarda oluşabilecek katılık riski ve aynı zamanda 18 trilyon dolar büyüklüğe yaklaşmış küresel ekonominin lokomotiflerinden Çin ekonomisinin akıbetinin neden olduğu belirsizlik gibi faktörler de denkleme dâhil oldu.

Kısaca değindiğim bu üç unsur altın fiyatlarının yükselmesini sağlayabilir. Diğer bir deyişle altın fiyatları için yukarı yönde bir alan açıyorlar. Ama altının bu alanı doldurabilmesi için denklemin diğer değişkenlerine de ihtiyaç var.

GRAM TL FİYATI DAHA ÇOK ARTAR

Dünya Altın Konseyi'ne göre en kritik olandan başlayım sıralamaya:

● FED'in Federal Fonlama oranını yıl içinde en fazla yüzde 5'e çıkarması ve yılsonunda da en az yüzde 4,5'lara indirmesi gerekiyor. Eğer yüzde 5-5,5'a kadar çekip yılsonunu da yüzde 5'de tamamlarsa altın fiyatlarının yükselme olasılığı sıfırlanıyor.

● ABD tahvil faiz oranlarının yükselmemesi de diğer bir koşul.

● Durgunluk veya stagflasyon olasılığının yükselmesi de alanın dolması için altına katkı yapıyor.

● Çin'in yeniden sıfır vaka politikasına dönmemesi ve bu bağlamda kapanmalara gitmemesi gerekiyor. Çünkü Çin dünyanın en fazla mücevher altın talebi yapan ülkesi...

● Durgunluğa bağlı olarak halka açık şirketlerin mali performanslarının bozulması ve bu çerçevede hisse senetleri piyasalarına olan ilginin azalması...

● Aynı şekilde durgunluğa bağlı olarak emtia fiyatlarının gerilemesi...

Mevcut simülasyon çalışmaları altının dolar ons fiyatının çok hafif yukarı yönlü olduğunu gösteriyor. TL gram fiyatı için dolar kurunu dikkate alırsak Türkiye'de gram TL fiyatının küresel fiyata nazaran daha fazla artacağını söyleyebiliriz.

’ALTINDA YENİ ZİRVE BEKLİYORUM’

Milliyet.com.tr'de yer alan habere göre Ekonomist Hikmet Baydar, şu ifadeleri kullandı: "Altında bu yıl yeni zirve bekliyorum. 2074 dolar seviyesini görebilir. Gram altında ise durum biraz değişiyor. Mart ayından itibaren gaz sisteme gireceği için dolar/TL’nin güçlenme ihtimali olabilir. Eğer TL güçlenirse gram altın, ons altındaki gibi bir
performans göstermeyebilir.

‘DOLAR/TL’NİN 18’İN ALTINA DÜŞMESİNİ BEKLİYORUM’

Mart ayında doğal gazın sisteme girmesiyle beraber dolar/TL’nin 18’in altına düşmesini bekliyorum. 17.40 lira seviyeleri görülebilir.”

FED’DEN FAİZ BEKLENTİNİZ NEDİR?

Fed’den 25 baz puan faiz artışı bekliyorum. Şu an ABD’de bu beklenti yüzde 80’lere çıktı. Altın fiyatları yukarı gidiyor, dolar zayıflıyor. Altında ABD’de ralli beklendiğini söylemiştim. Ons altın 1917 dolar ile güçlü direnç seviyesine giriyor. Altında yön hala yukarı ancak 1947 dolar seviyelerinden bir kar realizasyonu gelebilir.

ALTIN FİYATLARINDA YÜKSELİŞ SÜRER Mİ?

BLG Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Belgin Maviş yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Ons altında 9 ayın zirvesi olan 1929 doların test edilmesinin ardından an itibarıyla 1915 dolardan işlem görüyor. Bu durum gram altını da hareketlendirdi. Merkez Bankası’nın TL mevduatlarda 3 ay ve daha fazlası için zorunlu karşılık oranını sıfıra indirilmesiyle paranın bir bölümünün mevduata diğer bölümünün ise altına doğru yöneldiğini görüyoruz.

Borsa yatırımcısı borsada olmaya devam ediyor. Paranın yönü 1 Şubat’ta ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararında 50 yerine 25 baz puanlık bir faiz artışı yapabilme ihtimali ile birlikte küresel bazda altına yönlenmiş gözüküyor. Altında yükseliş sürer.

GRAM ALTIN 1250 LİRAYI AŞAR MI?

Gram altının fiyatlanmasında global altın fiyatları ve dolar kuru etkili oluyor. Globalde altının yükseliş trendinin ve dolar kurunda görülen ılımlı volatilitenin devam edeceği kanısındayız. Bu doğrultuda gram altının 1.000 TL seviyesini koruması halinde 1.250 TL sınırını geçebileceği düşüncesindeyiz.

ŞUBAT AYINDAKİ TOPLANTIDA FED’DEN FAİZ ARTIŞI BEKLENTİNİZ NEDİR?

Fed son toplantılarında, 4 defa 75 baz puan faiz artışının ardından 50 baz puan daha faiz artışı gerçekleştirdiğini takip ettik. Bu kararların tarihin en agresif Fed kararlarından olduğunu söyleyebiliriz. Merkez bankalarının faiz kararları etkilerinin biraz geç görüldüğünü de biliyoruz. Fed’in bu etkileri gözlemlemeden agresif faiz artışlarına gitmesinin ülke ekonomisindeki aktiviteye zarar verebileceğini düşünüyoruz. Ilımlı resesyon ihtimallerinden bahseden Powell ve ekibinin, 25 baz puan faiz artışı gerçekleştirerek ekonomideki etkileri takip edeceği görüşündeyiz.

ABD’DE ENFLASYONDA DÜŞÜŞÜN DEVAMINI BEKLİYOR MUSUNUZ?

ABD enflasyonu son 6 ayda %9,1’den %6,5 seviyesine kadar geriledi. Aralık ayındaki enflasyon verisinin alt kalemlerine baktığımızda konaklama, işçi maliyetleri ve gıda fiyatlarında yükselişin devam ettiğini ve bu kalemlerde gevşeme gerçekleşmesi halinde enflasyonda kalıcı bir düşüşün görülebileceği görüşündeyiz.

2023 YILINDA DOLARIN SEYRİ NE OLUR?

Dolar endeksindeki düşüş 4. ayına girdi. Enflasyondaki seyrin Fed’in faiz artışını tetiklememesi halinde dolar endeksindeki düşüşün diğer aylara da yansıyabileceği görüşündeyiz."

Sosyal medya üzerinden yaptığı yorumlar ve yayınladığı videolarla sık sık gündemde yer alan ünlü ekonomist İslam Memiş, gram altına yatırım yapacak olan kişileri şimdiden uyardı. Son dönemde küresel piyasalarda yaşanan hareketliliğe dikkat çeken İslam Memiş, fiyatlardaki Yükseliş Hareketi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de gram Altına yatırım yapacak olan kişilerin dikkatli olması gerektiğinin altını çizen İslam Memiş, YouTube kanalından yaptığı açıklama ile tüm gözleri yine üzerinde toplamayı başardı.

İşte İslam Memiş'in gram altınla ilgili yorumu;

Yaptığı açıklamaların bir yatırım tavsiyesi olmadığının altını çizen İslam Memiş, yayınladığı videoda gram altın tahminlerini açıkladı.Gram altın fiyatı için 2023 yılında sık sık rekor cümlesinin duyulacağını ifade eden Memiş, 1.250, 1.280, 1.350, 1.450, 1.550, 1.600 TL rakamlarını yıl boyunca görülebileceğini söyledi

AMERİKA VERİLERİNE DİKKAT EDİN

Altına yatırım yapacak kişileri yaran İslam Memiş, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki enflasyon verilerinin takip edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Memiş, “Yüzde 6 buçuk civarında enflasyon rakamı bekliyoruz. Sürpriz yok. Bir önceki enflasyon 7,1 seviyesindeydi. Enflasyon rakamlarının gerilemesiyle birlikte emtia fiyatlarındaki hızlanma da ciddi anlamda hızlandı.” açıklamalarında bulundu.

Piyasada ons altın fiyatlarının yıl içerisinde 2450 dolar seviyelerinde yer alabileceğini ifade eden Memiş, 2023 yılında her gün, her ay altın piyasalarında yeni rekorların görülebileceğini aktardı. İslam Memiş, altında görülen yükseliş için “Gardınızı alın” uyarısında bulundu.

ALTIN FİYATLARI REKORA KOŞUYOR

Türkiye'de yatırım yapacak kişilerin özellikle altını tercih ettiğini dile getiren Memiş, 2023 yılı verileri hakkında açıklama yaptı. Gram altın fiyatındaki değişimlere vurgu yapan Memiş, Kısa vadeli geri çekilmenin mümkün olduğunun altını çizerek dikkatli olun uyarısında bulundu. Ons altın fiyatının 1850 dolar destek seviyesinde yer alabileceğini belirten Memiş, direnç seviyesine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Elinde altın bulunan kişilerin yükseldiği için satma girişimi içerisine girmemesi gerektiğini ifade eden İslam Memiş, yeni rekorların yaşanabileceğini aktardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.