Bu Geceye Dikkat! Altın, Gümüş ve Dolar Yatırımcısı İçin Hayati Karar Açıklanacak...

Bu Geceye Dikkat! Altın, Gümüş ve Dolar Yatırımcısı İçin Hayati Karar Açıklanacak...

Yatırım sahiplerinin elinde bulundurdukları dolar, altın ve gümüş için hayati bir gün yaşanacak. ABD Merkez Bankası (FED), 31 Ocak ve 1 Şubat tarihli toplantıların tutanaklarını bu gece yayınlayacak. Ekonomistler, tutanakların açıklanmasının hayati öneme

Dünya üzerindeki bütün yatırımcıların gözleri ABD'nin açıklayacağı tutanaklara çevrilmiş durumda. Türkiye saati ile 22.00'da açıklanacak belgeler, 31 Ocak ve 1 Şubat'ta yapılan FED toplantılarında yer alan ayrıntıları gözler önüne serecek. ABD'nin izleyeceği para politikaları, yapacağı faiz artırımları ve özellikle altın ile gümüş madenlerinin ABD doları karşısında izleyeceği yolü belirlemesi açısından hayati öneme sahip olan bu belgeler için ekonomistler kritik uyarıda bulundu.

Tutanakların açıklanmasına saatler kala bu gelişmenin altın için büyük bir alım fırsatı olabileceğini belirtilirken, Türkiye'de finans sektöründe faaliyet gösteren kurumlar açıklanacak raporların döviz ve borsaya yönelik etkilerini analiz etti.

"ALTIN VE GÜMÜŞ İÇİN ALIM FIRSATI"

Ak Yatırım tarafından paylaşılan değerlendirme yazısında, "Bugün paylaşılacak tutanakların endekslere ralli yaptıran ve 10 yıllık getirileri 3.33% seviyesine kadar gerileten bir kararın alındığı toplantı olduğu unutulmamalı" uyarısında bulunuldu.

Söz konusu gelişmelerin altın ve gümüş için alım fırsatı olabileceği belirten kuruluş, konu hakkında şu açıklamalarda bulundu:

"Bugün göreceğimiz detay bilgilerde oy hakkı olanların dışında 25 baz puan artışa dair yorumlar, ürünler enflasyonunda gerilemeye dair görüşler (deflasyon kelimesi) ve istihdam piyasası ile maaş bazlı enflasyon riskleri adına tartışmalar önemli olacak.

Beklentim tutanaklar sonrası risk iştahında daha da azalma olasılığının dün gelen satışlara tepki alımı ile kıyaslandığında daha düşük olduğu.

Tutanaklar sonrası S&P 500 vadelisinin ekte bulunan günlük grafikte tekrardan yükseliş trendine girmesi önemli. Altın vadelisinde de 1.826 önemli destek. Bugünkü tutanaklar sonrası bu desteğin korunacağını düşünüyorum. Altın ve gümüş için düzeltme sürecinin sonuna yaklaştığımız ve alım fırsatı olduğu görüşümü koruyorum. Gümüş dün aslında gün içi hareketlerde yukarı gitme iştahındaydı. Ancak, ham madde varlık sınıfında genel olarak yaşanan satış baskısı engelledi denebilir. Vadelide 21.92 üstü kapanışta 23 seviyesi hedef."

"ALTIN ALIP-SATACAKLAR BU SEVİYELERİ TAKİP ETMELİ"

Türkiye pazarında ciddi bir pay sahibi olan ve her geçen gün yatırımcılar tarafından gösterilen ilginin arttığı Gedik Yatırım ise, FED'in paylaşacağı toplantı konuşmaları hakkında kritik uyarılarda bulunarak, altın alacak ya da satacak yatırımcıların takip etmesi gereken kritik seviyeleri paylaştı. Gedik Yatırım'ın konu hakkındaki değerlendirmesi şu şekilde:

"ABD'de pazartesi günü piyasalar kapalıydı ve dün açıldı. Ancak dün ABD borsalarında sert satışların yaşandığı izlendi. Bu sabahta ABD vadelilerinde tepki alımları görülüyor. Küresel piyasalarda risk iştahı çok güçlü değil. Fed ile ilgili beklentiler, Rusya-Ukrayna arasındaki gelişmeler, enflasyonist endişeler derken aslında bir süredir takip edilen başlıkların hala fiyatları etkilediği izleniyor. Bugün içinde 31 Ocak - 01 Şubat tarihlerinde yapılan Fed toplantısının tutanakları yayınlanacak. Tutanaklar taze bir veri değil. İki gün süren toplantının satıraralarını daha detaylı bir şekilde okumak açısından önemli olacaktır. Bu sabah dolar endeksi 104,00 bölgesinde işlem görüyor. Emtia için 1879 - 1915 - 1966 seviyeleri direnç, 1835 - 1797 - 1769 seviyeleri destek olarak takip edilebilir."

ZİRAAT YATIRIM : "DOLAR GÜÇLENİYOR"

Türkiye'nin en büyük bankası olan Ziraat Bankası ise diğer kuruluşların aksine, yaşanacak gelişmelerin odağına altın ve gümüşü değil dolar kurunu koydu. Doların küresel bazda güçlenme ihtimaline dikkat çeken Ziraat Yatırım, "Dün ABD’de açıklanan PMI verilerinin öngörülerin üzerinde gerçekleşmesi, Fed’in faizleri daha uzun süre yüksek seviyelerde tutabileceği beklentilerini destekledi. ABD’de verilerin güçlü açıklanarak enflasyondaki düşüşün beklenen kadar hızlı olmayabileceği göstermesi ve Fed'e yönelik şahin beklentileri artırması da piyasalara baskı yaptı, Dolar güçlendi. Bugün ise piyasaların odak noktasında Fed'in 31 Ocak - 1 Şubat tarihli FOMC toplantısına ilişkin tutanaklar olacak, tutanaklarda 25 baz puan faiz artışından daha yüksek faiz artış olasılığına ilişkin ipuçları takip edilecek. Bu sabah dünkü kapanış seviyesi olan 1,0648 civarında hareket eden Euro/dolar paritesinde teknik seviyelere bakıldığında, yukarıda 1,0715 direnç konumunda. Diğer taraftan olası düşüşlerde 1,0605 destek olarak izlenebilir." sözleriyle konu hakkındaki beklentilerini paylaştı.

"GÜÇLÜ DESTEĞİN VARLIĞINDAN BAHSETMEK GÜÇ"

27 senedir faaliyet gösteren ve Türkiye'nin lider yatırım hizmetleri ve varlık yönetimi kuruluşları arasında bulunan Ünlü&Co ise "Son dönemde FED’den gelen sıkılaştırma mesajları giderek yoğunluk kazanırken yatırımcılar tamamen bugün açıklanacak olan Fed tutanaklarına odaklanmış durumda. Kritik tutanaklar öncesinde ABD tahvil faizlerinin göreceli yüksek seviyelerdeki seyrini koruması dolara dirençli bir görünüm kazandırırken paritenin ise 1,0680-1,0700 bandının altında kalmaya devam ettiğini görüyoruz. Bu bölgede kalındıkça 1,0600’ya kadar güçlü bir desteğin varlığından söz etmek güç. Tutanaklar öncesinde görünümde anlamlı bir farklılık görmeyi beklemiyoruz." ifadelerini kullandı.

"GÜMÜŞ FİYATLARINDA DÜŞÜŞ YAŞANABİLİR"

Trive Yatırım, son 2 yılda değerini 6 kat yükselten ve yatırımcıların yeni gözdesi haline gelen gümüş fiyatlarını odak merkezine koyarak, "Bugün için 21.80 seviyesinden sınırlı negatif işlemlerin geçtiği ons gümüşte ilk etapta 21.90, 22.20 ve 22.50 seviyeleri direnç olarak takip edilebilir. Olası geri çekilmelerde 21.50, 21.20 ve 21.00 bölgeleri destek olarak izlenebilir." dedi.

"DOLAR KURUNDA KRİTİK SEVİYE 19.00"

Türkiye'nin en fazla yatırımcıya sahip kurumlarından biri olan Anadolu Yatırım ise, alınacak kararların bilhassa dolar/TL paritesine yaşatacağı etkiye yoğunlaştı. Yapılan açıklamada Türkiye'deki yatırımcı ve dolar sahiplerine şu hatırlatmalar yapıldı.

"Dolar/TL’de dün işlemler 18,82 – 18,91 bant aralığında gerçekleşti. Yurt içerisinde makro ekonomik veri akışının sakin seyrettiği gün içerisnde küresel çapta öncü PMI rakamları takip edildi. ABD’de imalat PMI rakamları Şubat’ta 46,9’dan 47,8’e yükseliş kaydederken, piyasada beklenti 47,1’de bulunuyordu. ABD’de Hizmet ve Bileşik PMI ise 50 eşik değerin ve beklentilerin üzerinde artış kaydederek, büyümeye işaret etti. Veriler sonrası dolar endeksi (DXY) 104 üzerinde güç kazanması sonrası küresel risk iştahı üzerinde baskı oluşturdu. Küresel piyasalarda bugün ABD’de TSI 22:00’de FOMC tutanakları takip edilecek. Kurda yukarı yönde 19,00 ve TL zirve 19,30 direnç, geri çekilmelerde ise 18,50 destek olarak izlenebilir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.