Çocuklu Ailelere Müjde Geldi! Devletten Yapılacak Ödemenin Detayları Açıklandı...

Çocuklu Ailelere Müjde Geldi! Devletten Yapılacak Ödemenin Detayları Açıklandı...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından gelen son dakika bilgilerine göre dar gelirli vatandaşların hesaplarına PTT üzerinden ödeme yapılacağı öğrenildi. Destek ödemeleri nasıl yapılacak?

Toplumun büyük bir bölümü yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Binlerce vatandaş destek ödemelerini araştırıyor. Vatandaşların büyük bir bölümü bakanlık tarafından destek ödemesi alıyor. Binlerce vatandaş ise bu destek ödemeleri hakkında bilgi sahibi değil. Bu içeriğimizde çocuklu ailelere ödenen söz konusu destek ödemesiyle ilgili detayları derledik. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık geçtiğimiz aylarda Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemeleri ile ilgili açıklamalar yapmıştı. Dar gelirli ve ihtiyaç sahibi ailelere her bir çocuk için 2.059 TL'den 3.708 TL arası para ödeneceği öğrenildi.

Bu ödemelerden vatandaşlar nasıl yararlanacağını merak ediyordu. Ayrıntılar ve başvuru yerleri de açıklandı.

AİLE DESTEK YARDIMI ARTACAK MI?

Aile destek yardımı ödemeleri son olarak geçtiğimiz aylarda 850 TL-1250 TL olarak güncellemişti.
Aile Destek Programı ödemelerinin 2023 yılında ne kadar olacağına yönelik henüz bir açıklama yapılmadı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından konu hakkında resmi açıklama geldiğinde haberlerimizde yer vereceğiz.

2023 YILI ZAMLI SED ÖDEME MİKTARLARI

Çocuk (Okul öncesi) 2.059,99
Çocuk (İlköğretim) 3.090,00
Çocuk (Ortaöğretim) 3.295,99
Çocuk (Ort. çağında okumayan) 2.059,99
Çocuk (Yükseköğretim) 3.708,00
Kuruluş bakımından ayrılan gençler 1.648,00

SED YARDIMI NEDİR?

Çocuklarının temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve yaşamlarını en düşük seviyede dahi sürdürmekte güçlük çeken ailelerin, kendi kendine yeterli hale gelinceye kadar çocuklarının bakımı ve desteklenmesi amacıyla geçici bir süre verilen ekonomik destekler ile ve psiko-sosyal destek sistemidir.

ÇOCUK YARDIMI BAŞVURU EKRANI SED YARDIMI ŞARTLARI NELER?

Haklarında bakım tedbiri kararı verilerek sosyal hizmet kuruluşlarında bakılan ve desteklendikleri takdirde ailesi veya yakınları yanına verilebilecek çocuklar. Ekonomik yoksunluk nedeniyle, desteklenmedikleri takdirde korunmaya muhtaç duruma düşecek olanlardan haklarında bakım tedbiri kararı alınmaksızın sosyal ve ekonomik destek hizmetinden yararlandırılarak ailesi veya yakınları tarafından bakılabilecek çocuklar.

Bakım tedbir kararlı iken yaş sınırlarını tamamlamaları nedeniyle, sosyal hizmet kuruluşlarından veya koruyucu aile yanından ayrılanlardan iş ve meslek edinme kursuna veya eğitimlerine devam eden veya bir iş ve meslek sahibi olamayıp desteklenmedikleri takdirde muhtaç duruma düşecek olan gençler.

Olağanüstü bir felaket, tabii afet, hastalık veya kaza geçirerek belirli bir süre kendisinin ve geçindirmekle yükümlü bulunduğu aile fertlerinin temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olanlar ile hayati tehlike arz eden ve ameliyat gerektiren durumlarla karşılaşan veya vefat eden kişilerin çocukları.

SED YARDIMI ÖDEMELERİ SÜREKLİ BİR MAAŞ MIDIR?

Sosyal ve ekonomik destek hizmeti ödemeleri maaş ödemesi değildir. Ailenin ekonomik koşullarınızı iyileştirme ve değiştirme çabalarını desteklemesi, çocuklarının bu süreçte zarar görmeden bakımı ve ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla geçici süre ile yapılmaktadır. Daha önce ekonomik destek verilmiş olması kişiye bir hak doğurmaz.

1.2.3. ÇOCUĞA VERİLEN HARÇLIK MİKTARLARI

Öte yandan Çocuk Destek Bileşeni ödeme miktarları da şu şekilde; Bakanlık tarafından yapılacak olan destek ödemelerinde hanede bulunan çocuk sayısına göre 350 TL ile 650 TL arasında ödeme yapılacağı söylendi. Bakan Yanık, 1-2 çocuklu ailelere 350 TL, 3 çocuklu ailelere 450 TL, 4 çocuklu ailelere 550 TL, 5 ve üzeri çocuk sayısında bulunan ailelere isteyen 650 TL ödeme yapılacağını aktardı.

ÇOCUK DESTEĞİ BAŞVURULARI NEREDEN YAPILIR?

Aile Destek Programı için başvuru yapacak olan kişilerin e-devlet sistemi üzerinden başvuru işlemlerini gerçekleştirmesi gerekir. Ancak e-devlet üzerinden başvuru yapamayan vatandaşlar Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından yardım alabilmektedir.

ÇOCUK DESTEĞİ ÖDEMESİNE KİMLER BAŞVURABİLİR?

Bakanlık tarafından sunulan bu ödemeler için ihtiyaç sahibi ailelerin başvuru yapabileceği belirtildi. İhtiyaç sahibi olduğu kanıtlanan herkes destekten yararlanabilmektedir. Mevcut sosyal destek yardımlarından yararlanan kişilere ek olarak bu ödemeden de yararlanabilir.

AİLE DESTEĞİ PROGRAMI ÖDEMESİ KAÇ AY YAPILIYOR?

Bakanlık tarafından Aile Destek Programı adı altında yapılan ödemeler 12 ay boyunca düzenli olarak hesaplara yatırılıyor.

AİLE DESTEK PAKETİ ÖDEMELERİNE ZAM GELDİ Mİ?

Aile destek yardımı ödemeleri geçtiğimiz aylarda 850 TL - 1.250 TL olarak güncellemişti. Yeni yılda ödemelerin miktarının ne kadar olacağına yönelik bir açıklama gelmedi.

2023 SOSYAL YARDIM ÖDEME MİKTARLARI

Sosyal yardım ödemeleri ise şu şekilde;
Mevcut durumda 1.537 TL olan 65 yaş aylığı 1.998 TL'ye yükseldi. 3.336 TL olan evde bakım desteği ve kronik hastalık yardımı ise 4.336 lira oldu..
Yüzde 40-69 engelli raporu olan kişilerin alacağı ücret 1.227 TL'den 1.595 TL'ye çıktı.
Yüzde 70 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşlara ise ödenen rakam 1.840 TL'den 2.392 liraya yükseltildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.