Karar Resmi Gazete'de Yayınlandı! Çocuk Sahibi Olanlara Her Çocuk İçin 1430 TL Ödeme Müjdesi Geldi!

Karar Resmi Gazete'de Yayınlandı! Çocuk Sahibi Olanlara Her Çocuk İçin 1430 TL Ödeme Müjdesi Geldi!

Devlet tarafından birçok alanda yardım ödemesi sağlanıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ihtiyaç sahibi ailelere çok sayıda başlık altında sosyal yardım verilmeye 2023 yılında da tam gaz devam ediliyor. İşte o ödemenin detayları...

Aile Bakanlığı tarafından müjdeli haberler gelmeye devam ediyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı her ay ihtiyaç sahiplerine ödeme yapıyor. Bu anlamda kimsenin bilmediği yardımlar olabiliyor. Haberimizde bilinmeyen yardımlara ilişkin gerekli detaylara yer verdik.

Öksüz ve Yetim Yardımı kimlere verilir?

Öksüz ve Yetim Yardım programına başvuru, öncelikle çocuğun sağ olan anne veya babası tarafından yapılır.

Anne ve babanın her ikisinin de ölmüş olduğu durumda başvurunun çocuğun yasal vasisi tarafından (resmi vasilik belgesi veya adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde beraber yaşadıklarına dair belge ile birlikte başvurmak kaydıyla) yapılması gerekmektedir.

Öksüz ve Yetim Yardımı kapsamında hangi kuruma başvuru yapılması gerekiyor?

İkamet ettiğiniz il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına başvuruda bulunulabilir.

Öksüz ve Yetim Yardımı kapsamında vasi ve velinin olmaması halinde kim tarafından başvuru yapılabilir?

Çocuğun yasal vasisi olmaması veya yasal vasinin çocukla birlikte aynı hanede yaşamaması durumunda, başvurular çocukla birlikte aynı hanede yaşayan 18 yaş üstü akrabası tarafından yapılabilir.

Öksüz ve Yetim Yardımı kapsamında ne kadar ödeme yapılmaktadır?

Öksüz ve Yetim Yardım Programında şartları sağlayan hak sahibi kişilere çocuk başına aylık 600 TL olmak üzere her iki ayda bir 1200 TL olarak banka/PTT hesabına nakdi ödeme yapılır.

18 yaşını dolduran kişilere Öksüz ve Yetim Yardımı yapılabilir mi?

Hayır, bu yardımdan faydalanabilmek için, öksüz ya da yetimin 18 yaş altı olması gerekmektedir.

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yürütülen Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) yardımından yararlanıyorum. Öksüz ve Yetim Yardımından yararlanabilir miyim?

Hayır, söz konusu yardımdan faydalanan çocuk aynı zamanda öksüz ve yetim yardımından faydalanamaz.

Öksüz ve Yetim Yardımı kimleri kapsamaktadır?

Hanede sosyal güvence olmaması halinde 18 yaşını doldurmamış olan, annesi, babası veya her ikisi de vefat etmiş olan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen Sosyal ve Ekonomik Destekten (SED) faydalanmayan, kuruluşlarda koruma ve bakım altında olmayan çocuklar adına; Muhtaç Asker Çocuğu Yardım Programından faydalanmayan, 2022 yardımından -çocuk adına- faydalanmayan ve ihtiyaç sahibi olan kişiler faydalanabilmektedir.

Öksüz ve Yetim Yardım Programından faydalanmak için hane içinde faydalanıcı (çocuk) sayısında bir sınırlama var mıdır?

Hayır, aynı anda birden fazla kardeş, gerekli şartları taşıması halinde öksüz ve yetim yardım programından faydalanabilir.

Çocukla birlikte aynı hanede ikamet etmeyen kanuni temsilci veya vasiler öksüz ve yetim yardımı kapsamında hak sahibi olabilir mi?

Hayır, hak sahibinin fayda sahibi çocukla aynı hanede olması ve çocuğun bakımını üstlenmiş olması gerekmektedir.

Bir kardeş adına Engelli Yardımı alıyorum. Diğer kardeş adına Öksüz ve Yetim Yardımından faydalanabilir miyim?

Evet, Öksüz ve Yetim Yardımı kapsamında fayda sahibi adına 2022 yardımı alınmıyorsa, diğer kişi adına Öksüz ve Yetim Yardımı alınabilir.

Öksüz ve Yetim Yardım kapsamında itirazlarımı hangi kuruma bildirmem gerekiyor?

Başvurunun yapıldığı, ikamet edilen il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına itirazlar iletilir.

Öksüz ve Yetim Yardımından yararlanan bir kişi Muhtaç Asker Çocuğu Yardımından da yararlanabilir mi?

Hayır, yararlanamazlar.

Dul ve yetim aylıkları yüzde 30 arttı: 1.430 TL

En düşük emekli aylığının artması, en düşük dul ve yetim aylığı alanların da maaşlarını artırmış oldu. Buna göre yeni senede yüzde 25 hisseye göre en düşük dul ve yetim aylığı 1.430 liraya çıktı. En yüksek aylık da 13 bin liraya yükseldi. Yeni zamla birlikte dul ve yetim maaşı alanların ek ödemeleri de artırıldı.

ÖLÜM KİMLER ALABİLİYOR?

Ölüm aylığından vefat eden sigortalının eşi, çocukları ve bazı şartlara göre de anne ve babası yararlanabiliyor. Vefat eden sigortalının dul eşine yüzde 50 oranında aylık bağlanırken, sigortalının çocuğu yoksa ve eşine kendi sigortalılığı nedeniyle gelir ya da aylık bağlanmamışsa yüzde 75'i oranında ölüm aylığı bağlanıyor. Çalışmayan ya da kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış çocuklardan; 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde de 20 yaşını, yükseköğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanlara maaşın yüzde 25 oranında aylık bağlanıyor.

Ölüm Aylığına Hak Kazanma Koşulları Nelerdir?

Kanunun yürürlük tarihinden sonra ölen sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için; a-) En az 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş veya, b-) 4/1-(a) sigortalıları için, her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş, olması şartıyla ölüm aylığı bağlanır.

Ayrıca;

a-) Malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı almakta iken veya malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanmış olup henüz işlemleri tamamlanmamış,

b-) Bağlanmış bulunan malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı, sigortalı olarak çalışmaya başlamaları sebebiyle kesilmiş, durumda iken ölen sigortalıların hak sahiplerine yazılı istekte bulunmaları halinde ölüm aylığı bağlanır.

Ölüm aylığı bağlanabilmesi için sadece 4/1-(a) sigortalıları için öngörülen her türlü borçlanma süreleri hariç en az 5 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 900 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartında; gerek ölen sigortalı tarafından, gerekse hak sahipleri tarafından yapılan tüm borçlanmalar bu şartların oluşmasında dikkate alınmamaktadır.

Ancak, 1/10/2008 tarihinden önce ölen sigortalıların 900 gün hesabında borçlanılan tüm süreler dikkate alınmaktadır.

Ayrıca, kendi nam ve hesabına (5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi) çalışan sigortalıların hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanabilmesi için ölen sigortalıların genel sağlık sigortası primi dâhil, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması şarttır.

Ölüm Aylığı Kimlere Bağlanır?

Ölüm aylığı, ölen sigortalının;
a-) Eşine,
b-) Çocuklarına,
c-) Anne ve babasına, bağlanır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.