SGK Uyardı! Şartları Taşıyan O kişilere 37.300 TL Toplu Para Ödenecek...

SGK Uyardı! Şartları Taşıyan O kişilere 37.300 TL Toplu Para Ödenecek...

SGK o kişilere 37.300 TL'lik toplu ödeme yapacak Kimliğiyle gelen parasını hemen alıyor! 90 gün şartı var. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından vatandaşlara yapılan pek çok yardım ve destek ödemesi bulunuyor.

Devlet tarafından yapılan destek ödemeleri arasında doğum izin parası yer alıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu çalışan annelere doğum izin parası adı altında bir ödeme yapıyor. Son 1 yıllık süreç dikkate alındığında 90 günlük sigortası olan herkes destek ödemesinden faydalanabiliyor. 1 Ocak 2023 tarihinde asgari ücretin zamlanmasının hemen ardından destek ödemelerinde de artış yaşandı. Böylece tavan ve taban ödeme tutarları da belli oldu. Ödemeye dair merak edilen tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.

SGK o kişilere 37.300 TL'lik toplu ödeme yapacak Kimliğiyle gelen parasını hemen alıyor! 90 gün şartı var. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından vatandaşlara yapılan pek çok yardım ve destek ödemesi bulunuyor. Bu ödemelerden birisi de doğum yapan anneler için ödenen izin parası oluyor. Çalışan annelere devlet 112 günlük süreyi baz alarak doğum izin parası yatırıyor. Asgari ücretin 8.506 TL olmasıyla birlikte yeni ödeme tutarları da arttı.

BAZI ŞARTLARI VAR

SGK doğum yapan annelere doğum öncesi ve sonrası önemli destekler sağlıyor. Ancak ödeme için bazı şartlar aranıyor.

90 GÜN ŞARTI ARANIYOR

Kadın çalışanlar sigortanın devamı durumunda ödemeden faydalanabiliyor. Doğum izin parası ismiyle verilen bu destek ödemesi için son 1 yıllık sigorta incelendiğinde 90 gün prim olması gerekiyor.

1 OCAK'TAN SONRA DEĞİŞTİ

1 Ocak 2023 tarihi itibariyle doğum izin parasında da değişim yaşandı. Asgari ücret zammı sonrası en düşük doğum izni parası da hesaplandı.

ÖRNEK HESAPLAMA

2023 yılında uygulanacak asgari ücret 8.506 TL oldu. Brüt ücret ise 10.008 TL. Brüt ücret 12 aylık sigortayla hesaplandığında 120.096 TL yapıyor. Aylık brüt ücret: 10 bin 8 TL Günlük brüt ücret: 10 bin 8 TL/ 30 = 333,60 TL 16 Haftalık (112 gün) rapor parası: 333,60X 112= 37.363,2 TL Anneye ödenecek miktar: 37.363,2 X 2/ 3= 24.57 TL Bu para izne çıkan kadının kendi adına açılan hesaba yatırılıyor. Belirlenen ücret doğum izni bittikten sonra alınabiliyor. Doğumdan evvelki 1 yıl içerisinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi yatırmış kadınlar bu paradan faydalanabiliyor. Doğum izni başlamadan önce istifa eden bir çalışan ise bu ödemeyi alamıyor. Kadının işyerindeki sigortalılık halinin doğum izni sırasında devam etmesi gerekiyor.

DOĞUM YARDIMI DA YAPILIYOR

Birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları içinse 600 TL tutarında bir defaya mahsus Doğum Yardımı ödemesi yapılmaktadır. Böylece üç çocuk için ailelere 1.300 TL'ye varan ödeme sağlanıyor. Başvurular, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır. Her ne statüde olursa olsun (hizmet alımı yoluyla istihdam edilenler dâhil) kamu kurum ve kuruluşlarınca istihdam edilen personel çalıştığı kuruma başvurur.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.