Ziraat Bankası Duyurdu: Düşük Faizli Kredi Borçları 1 Yıl Ertelendi...

Ziraat Bankası Duyurdu: Düşük Faizli Kredi Borçları 1 Yıl Ertelendi...

Kahramanmaraş'ta yaşanan depremler sebebi ile tarımsal üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından (Tarım Kredi) düşük faizli kredi kullandırmasına dair kararlar ile kredi borçları 1 yıl süre ile ertelendi.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararlar, Resmi Gazete'de yer aldı.

Karardan, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa ile bağlı ilçelerinde tarımsal ürünleri-varlıkları (ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, işletme tesisleri, ahırları, seraları ve benzeri) zarar gören Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) veya Tarım ve Orman Bakanlığının diğer kayıt sistemlerine kayıtlı olup, üretim faaliyetlerine devam eden gerçek veya tüzel kişi üreticiler, iktisadi işletmeler, birlik ve kooperatifler yararlanacak.

Hasar tespiti yapılması maksadı ile il ve ilçelerde hasar tespit komisyonları kurulacak. Komisyonlarda, kamu kurumları ve ziraat odalarından temsilcileri olacak. Komisyon kararı oy çokluğu ile kabul edilecek. Hasar tespit komisyonu kararları için en geç 3 ay içinde hazırlanmış olması gerekiyor.

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi'den kullandırılan ve 6 Şubat tarihi itibarı ile vadesi henüz gelmemiş olmakla beraber bir yıl içinde dolacak vadesi 1 yıl üzerinde olanlarda 1 yıl içinde başvurusu veya vadesinden itibaren bekleme süresi içinde olan düşük faizli kredi kullandırılmasına dair kararlar da tarımsal kredi borçları, vadesinde ilgili mevzuatına göre faiz tahakkuk ettirilerek vade tarihi itibari ile bir yıl süreli olarak ertelenecek.

Karara ilişkin tanımlanan kredi borçlarının anapara toplamı 250.000 TL ve altında olan kişilere kredileri hakkında erteleme işlemleri, banka ya da Tarım Kredi'ye müracaatı ve herhangi bir hasar tespiti yapılmasına gerek olmadan ilgilisince resen gerçekleştirilecek.

Kredi borçları anapara toplamı 250.001 TL ve üzerinde olanlara, tarımsal ürünleri/varlıkları (ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, işletme tesisleri, ahırları, seralar vb.) en az yüzde 30 ve üzerinde zarar gören ve bu durumları il veya ilçe hasar tespit komisyonları tarafından belirlenen erteleme taleplerinin değerlendirilmesi için banka ya da Tarım Kredi'ye müracaat etmeleri şartı bulunuyor.

Buna açıklamalara göre, hasar tespit komisyonu kararı tarihi ile borçların vadesi itibari ile, bekleme süresi içinde olan veya bu kararın yürürlük tarihi sonrasında "tasfiye olunacak alacaklar hesaplarına" aktarılmış olanlar, hasar tespit komisyonu kararı tarihi itibari ile 1 ay içinde ilgisine göre banka ya da Tarım Kredi'ye yazılı olarak başvurusunu yapacak. Kredi borçlarının vadesi henüz gelmemiş olmakla beraber hasar tespit komisyonu kararı tarihi itibariyle 1 yıllık süre içinde dolacak olanlar, vadesi itibari ile 1 ay içinde ilgili olanlara yazılı müracaatta bulunacaklar.

Kredi borçları için vadesi henüz gelmemiş olmakla beraber vadesi bir yıllık süreyi geçenlerin bir yıllık süre içinde banka veya Tarım Kredi'ye yazılı müracaat etmesi durumunda faiz tahakkuk ettirilerek başvuru tarihi itibari ile bir yıl boyunca borçları ertelenecek.

Yatırım Kredilerinde Tüm Taksitler Ertelenecekler

Banka ve Tarım Kredi'den ertelenen tarımsal kredi borçlarının erteleme dönemleri boyunca vadesinden itibaren faiz uygulaması yapılacak. Yatırım kredileri üzerinde ödenmemiş tüm taksitler için birer yıl süre ile ertelenecek. Ama faizsiz erteleme işlemi yalnızca ilk taksit için uygulanacak, diğer taksitlere mevcut faiz oranı ve indirimlerinin uygulanması sürecek.

Bankadan ya da Tarım Kredinin ertelenen kredileri dolayısı ile doğacak gelir kayıpları, banka tarafından tarım kredilerine uygulanan cari tarımsal kredi faiz oranı baz alınarak hesap edilecek.

Banka ya da Tarım Kredi, birinci yıl için kendi uygulamaları kapsamında üreticilere birden fazla taksit oluşturulacak. Bu kapsamda yapılandırılan kredi için birinci yıl sonunda gelir kaybı uygulamasının dışında olacaklar.

Banka ve Tarım Kredi tarafından verilen karar kapsamında ertelenen kredilere ilişkin bilgiler ve vade sonuna kadar hesaplanmış tahmini gelir kaybı tutarları, projeksiyon yapılabilmesi için aylık şekilde Hazine ve Maliye Bakanlığına aktaracak. Kesinleşmiş gelir kaybı tutarların bakanlığa aktarılması sonrasında ödemeler, Hazine ve Maliye Bakanlığı ilgili yıl bütçelerine bu amaçla konulan ödenekten ödeme karşılanacak.

Takip İşlemi Yapılmayacak

Bu kapsamda verilen krediler ile ilgili, hasar tespit komisyonu karar tarihi itibari ile müracaat süresi sonuna dek, borcun ertelenmesi durumunda da erteleme süresi sonuna kadar takip işlemi yapılmayacak.

Karar, 6 Şubat tarihi itibari ile geçerli olacak şekilde yürürlüğe girdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.