4.388 TL Destek PTT'den Verilecek! 4.388 TL Yardım Başvurusu Ne Zaman Başlıyor?

4.388 TL Destek PTT'den Verilecek! 4.388 TL Yardım Başvurusu Ne Zaman Başlıyor?

Sosyal yardımlara 2023 yılında zam geldi. Milyonlarca vatandaşın yararlandığı bu yardımlar için başvurular halen devam ediyor. E-Devlet ve SYDV aracılığı ile hızlıca başvuru yapmak mümkün. Ödemeler düzenli olarak her ay PTT’den yapılacak.

Her ay yüzbinlerce vatandaşın faydalandığı sosyal destek ödemeleri 2023 yılında arttı. Yüzde 30'luk zamla birlikte tüm ödeme miktarları değişti. Bakan Yanık, 'İhtiyaç sahibi ailelerin çocukları için ödediğimiz Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) miktarlarını bu ay memur maaş zammı oranında artırarak hesaplara toplam 434.039.508,44 TL yatırdık. Farkları ise mümkün olan en kısa sürede ödemeyi planlıyoruz.' dedi. Bir yandan da zamlı sosyal yardımlar merak konusu oldu. İşte başvurup şartları taşıyana ödemesi yapılacak o yardımlar hakkında merak edilenler!

2023 YENİ EVDE BAKIM MAAŞI

Evde bakım desteği (maaşı) 3 bin 336 TL'den 4.337 TL'ye yükseldi.

AİLE DESTEK YARDIMI ARTACAK MI?

Aile destek yardımı ödemeleri son olarak geçtiğimiz aylarda 850 TL-1250 TL olarak güncellemişti.
Aile Destek Programı ödemelerinin 2023 yılında ne kadar olacağına yönelik henüz bir açıklama yapılmadı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından konu hakkında resmi açıklama geldiğinde haberlerimizde yer vereceğiz.

65 YAŞ AYLIĞI

65 yaş aylığı 1.536 liradan 902 liraya çıktı. Posta'da yer alan habere göre bu maaş için başvurular, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na (kaymakamlık) yapılıyor. 65 yaş aylığı bağlanabilmesi için 65 yaş üstü kişinin ve varsa eşinin gelirine bakılıyor. 65 yaş aylığı için gelirin net asgari ücretin üçte birinden düşük olması ve sosyal güvencenin (maaş, nafaka…) olmaması gerekiyor. Asgari ücret 8 bin 506 lira olduğundan gelir şartı da 1883 liradan 2 bin 835 liraya yükseldi. Gelir şartına takıldığı için aylık alamayanlar da söz konusu maaş için başvuru yapabilecek.

SED YARDIMI

Ailelere çocuklarının yanında bakımına imkan sağlanması amacıyla verilen Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemeleri de artıyor. Okul öncesi için ödeme bin 584 liradan 2 bin 59 liraya, ilköğretimde okuyan çocuk için 2 bin 376 liradan 3 bin 90 liraya, ortaöğretimde okuyan çocuk için 2 bin 535 liradan 3 bin 295 liraya, yükseköğrenimde okuyan çocuk için 2 bin 852 liradan 3 bin 708 liraya çıkıyor. Ortaöğrenim seviyesinde olup okula devam etmeyenler için yapılan ödeme bin 584 liradan 2 bin 59 liraya, kurum bakımından ayrılan gençler için ödeme de bin 267 liradan bin 648 liraya yükseliyor.

EVDE YAKININA BAKANLAR

Bakıma muhtaç olan yaşlılar ve engelliler için sağlanan 3 bin 336 lira tutarındaki evde bakım desteği de memur maaş katsayısındaki artışın yansımasıyla Şubat'tan itibaren 4 bin 336 lira olarak ödenmeye başlanacak. Bu destekten yararlanmak da asgari ücretteki artışla kolaylaştı. Hane içinde kişi başı gelirin artık 3 bin 666 lira yerine 5 bin 771 lira 20 kuruştan az olması gerekiyor.

ENGELLİLER

Memur maaş katsayısındaki yüzde 30 artışla yüzde 40-69 engeli olanlara ödenen aylık bin 226 liradan bin 594 liraya, yüzde 70 ve üzeri engeli olanların aylığı da bin 840 liradan 2 bin 392 liraya yükseliyor. Bu aylıktan da artık hane içinde kişi başına düşen geliri 2 bin 835 liradan az olanlar yararlanacak.

ENGELLİ YAKINLARI

18 yaşından küçük engellilerin yakınlarına aylık bin 226 lira ödenirken, bu tutar bin 594 liraya çıkıyor. Bu destek de hane içinde kişi başına düşen geliri bin 833 liradan az olanları kapsıyordu. Bu gelir sınırı yeni asgari ücretle 2 bin 835 liraya yükseldi.

HASTALAR

Tüberküloz veya SSPE hastalarına yapılan 3 bin 336 lira tutarındaki yardım da memur zammıyla 4 bin 336 liraya ulaşıyor. Ayrıca tüberküloz hastaları için ilave aylık 600 lira bakım yardım ödemesi yapılabiliyor. İki ödemeyi de alanlar 4 bin 936 lira alabilecek. Silikozis aylığı da memur maaş katsayısındaki artışla artacak ödemelerden. Hafif Silikozis aylığı (%15-%34) 2.650,59 liradan 3 bin 445, orta Silikozis aylığı (% 35-% 54) 3 bin 29 liradan 3 bin 938, ağır Silikozis aylığı (% 55 ve üzeri) 3 bin 375 liradan 4 bin 388 liraya yükseliyor.

İŞ ARAYANLAR

Sosyal yardım programlarından yararlananlardan çalışabilir durumda olanlardan iş görüşmesine yönlendirilenlere 1 yıl içinde azami 3 defa olmak üzere aylık net asgari ücretin en fazla yüzde 10'una kadar yardım veriliyor. Bu tutar yeni asgari ücretle 550,03 liradan 850,68 liraya yükseldi.

İŞE GİRENLER

Sosyal yardım alan kişiye, işe yerleşmesi durumunda, 1 yılda 1 defaya mahsus olmak üzere brüt asgari ücretin 3'te 1'i kadar ödeme yapılıyor. Bu tutar 2 bin 157 liradan 3 bin 336 liraya çıktı.

ANNELER

Doğum yapan annelere süt parası yani emzirme ödeneği ödeniyor. Bu ödenek, doğum yapması halinde sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması halinde sigortalı erkeğe veriliyor. Ayrıca hizmet akdine tabi ya da kendi adına ve hesabına yaptıkları çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadına ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine de emzirme ödeneği ödeniyor. Ödeneğin tutarı her yıl yeniden belirleniyor. Geçen yıl doğum yapanlara 316 lira olarak verilen ödeneğin bu yılki tutarı ise yüzde 64.27 çıkan 2022 yılı enflasyonu yansıtılarak 520 lira olarak açıklandı.

YAKININI KAYBEDENLER

İş kazası veya meslek hastalığı sonucu ya da sürekli iş göremezlik geliri, malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı almakta iken ya da kendisi için en az 360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş olup da ölen sigortalının hak sahiplerine cenaze ödeneği veriliyor. Bu ödenek de bin 250 liradan yüzde 64.27 çıkan enflasyonun yansıtılmasıyla 2 bin 54 liraya yükseldi.

SOSYAL YARDIM BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Aile Bakanlığı, kaymakamlıklar ve çeşitli vakıflar zor durumda olan ailelerin geçimini sağlamalarına destek olmak için yardım planları sunar. Maddi destek için başvuru yapanların arasında genellikle, işsizler, engelli bireyler, yaşlılar ve çocuklarının okul masraflarını karşılamakta zorlanan kişiler bulunur.

Ödemeler, dönemsel olabileceği gibi uzun vadeli de olabilir. Çok sayıda ihtiyaç sahibi, e-devletten yardım başvurusunun nasıl yapıldığını ve neler gerektiğini merak eder. Öncelikle, E-devlet Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti sayfasına giriş yapılmalı ve yararlanılmak istenilen maddi destek programının şartları incelenmelidir. Bütün koşullar karşılandığı takdirde, başvurunun olumlu sonuçlanması kuvvetle muhtemeldir.

Sisteme giriş yapabilmek için T. C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi istenir. Aile destek programı veya sosyal yardım için belirlenen şartlar okunduktan sonra 'Yeni Başvuru' sekmesine tıklanmalıdır. Aydınlatma metni okunduktan sonra istenen bilgiler girilerek talep oluşturulmalıdır.

SOSYAL YARDIM BAŞVURU SONUCU NASIL ÖĞRENİLİR?

Başvurunun ne şekilde sonuçlandığını öğrenmek için aşağıdaki Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama ekranına giriş yapılmalıdır. T. C. kimlik numarası ve e-devlet şifresini girmek yeterlidir. Ek olarak, başvuru olumlu sonuçlanırsa yardım sağlayan kuruluşa bizzat gidilmesi ve talep edilen belgelerin sağlanması gerekir.

KİMLER SOSYAL YARDIM BAŞVURUSU YAPAMAZ?

Aile Bakanlığı, herhangi bir sahteciliğin yapılmaması adına yardım isteyen ailelerden, gelirleri veya mal varlıkları olmadığını kanıtlayan evraklar isteyebilir. Gerçekten maddi desteğe ihtiyacı olan kişilerin tespit edilmesi açısından bu husus önemlidir. Ek olarak, aile içinde emekli maaşı alan ve sağlık hizmetlerinden yararlanan tek bir kişinin bile olmaması gerekir. Buna göre genel olarak maddi yardım alamayan kişiler şu şekildedir:

Kamu işçileri
Memurlar
Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) aylık alan emekliler
İŞKUR'un İşsizlik Ödeneğinden yararlananlar ",

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.