Asgari Ücrette Şok Gelişme! Açıklama Yapıldı: Asgari Ücret 9 Bin TL Mi Olacak?

Asgari Ücrette Şok Gelişme! Açıklama Yapıldı: Asgari Ücret 9 Bin TL Mi Olacak?

Asgari ücrete yüzde 50'nin üzerinde zam yapılarak 2023 yılında alınacak maaş 8 bin 506 lira olarak belirlenirken, uzmanlardan asgari ücretin biraz üzerinde kazanan çalışanlara uyarı geldi.

Seçimlerin yaklaşması nedeniyle asgari ücrete bir yıl içerisinde iki defa zam yapan hükümet, 2023 yılı asgari ücretini ise 8 bin 500 lira bandında açıkladı.

Milliyet'te demeç veren ünlü ekonomist Muhammet Bayram ise, özel sektör çalışanlarına kötü haberi duyurdu.

Muhammet Bayram, yaptığı açıklama "Asgari ücret düzeyinin çok fazla artması asgari ücretten ziyade komşu ücret yani ortanca ücreti yok edecek. Asgari ücretin hemen üzerinde maaş alanlar bir nevi asgari ücretli olacak. İşverenlerin de bir maliyet hesabı var. Toplamda işverenlerin yüzde 80'i 100 kişi ve altında işçi çalıştırıyor. Bu artış en fazla onları etkileyecek" dedi.

“9 BİN LİRANIN OLMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

Makul bir artış olsaydı ki dönem ortasında yüzde 30 artış olduğunda işverenler aynı oranda maaş artışı yapmaya çalıştı. Daha belirli olmamakla birlikte ben 9 bin TL rakamının olmayacağını düşünüyorum.

“8 BİN 750 TL ORTAYA ÇIKIYOR”

Burada 8 bin 750 TL ortaya çıkıyor. 8 bin lira ile 8 bin 250 TL arasındaki rakamlar enflasyonu oluşturmayacak rakamlardı. Bunun üzerindeki rakamlar sosyal refah payı ile oluşturulabilirdi.

“HERKESİN ASGARİ ÜCRETLİ ÇALIŞMASINA YOL AÇABİLİR”

Asgari ücretin yüksek belirlenmesi işsizliğe ve kayıt dışılığa yol açabilecek, herkesin asgari ücretli çalışmasına yol açacaktır.

“İŞTEN ÇIKARMALAR OLABİLİR”

Geçen sene kayıt dışı işsizlik olmamasına rağmen bu sene buna yol açabilecektir. Avrupa'daki resesyondan dolayı işverenlerimiz ciddi talep yetersizliği ile karşı karşıya olduklarından dolayı işten çıkarmalar olabilecektir.

9 bin TL ve üzeri olması için de işveren tarafının ikna edilmesi gerekiyor. Burada asgari ücret destekleri ve erken ödeme indirimlerinin ciddi şekilde artırılması gerekiyor. Daha önce devlet asgari ücret kadar kısımdan gelir vergisinden vazgeçmişti. Asgari ücret bir sonraki toplantıya kaldı. Hepimiz için hayırlı olmasını diliyorum.

Yoksa şu an gram altın bin 450 liraydı. Altın enflasyondan, resesyondan beslenir. Burada tamamen bir tezat vardı. Normalde dolar TL 20 lira seviyesinin üstünde. Hem kur hem de ons altın baskılanıyor."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.