Emeklilerin Yüzleri Artık Gülecek! En Düşük Maaş 8 bin 506 TL Olarak Belirlendi: 14 Milyon Emekli Hesaplarını Kontrol Etsin

Emeklilerin Yüzleri Artık Gülecek! En Düşük Maaş 8 bin 506 TL Olarak Belirlendi: 14 Milyon Emekli Hesaplarını Kontrol Etsin

Emekliler yeni yıl maaşını beklerken aylıklara asgari ücret ayarı geliyor. İntibak için kapılar açıldı. 14 milyon emeklinin yeni yılda alacağı zam katlandı. Milyonlarca SGK, SSK ve Bağ-Kur emeklisi ilk zamlı maaşlarına Şubat ayında kavuşacak.

14 milyon emekli yeni yılda zamlı maaşına kavuşacak. TÜFE’ye bağlı olarak emekli maaşları değişecek ve maaşlar enflasyona göre hesaplanacak. SGK, SSK ve Bağ-Kur emeklisinin maaşında enflasyon belirleyici oluyor. Ancak asgari ücret ve en düşük emekli maaşı arasında büyük bir fark oluştu. En düşük emekli maaşı 3 bin 500 lirayken, asgari ücret 8 bin 506 liraya yükseldi. 2000 sonrası emeklilerin kazancında da iyileştirme bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET ORANINDA ZAM

Aylıklarının asgari ücrete göre daha düşük kaldığını belirten emekliler yeni yılda maaşların enflasyonun üzerinde zamlanmasını bekliyor.

Şu ana kadar netleşen enflasyon verisine göre SSK, SGK ve Bağ-Kur emeklisi yüzde 14,04 zam alacak. Aralık ayı enflasyonuyla maaş zammının yüzde 17-18 seviyesine çıkacağı tahmin ediliyor.

Asgari ücretin 8 bin 506 liraya çıkmasının ardından Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün’den yeni açıklama geldi.

Asgari ücretin Ocak ayına göre yüzde 100, Temmuz ayına göre ise yüzde 54,5 zamlandığını hatırlatan Ergün, en düşük emekli aylıklarına iyileştirme beklediklerini ifade etti.

"Memnuniyetle karşıladığımız bu artışın çalışanlara hayırlı olmasını diliyoruz. Hükümetten bu oranlardaki bir artışı emekli aylıkları için de yapmasını istiyoruz.” diyen Ergün, “Emeklilerin buna çok ihtiyacı var. Çünkü bugün en düşük emekli aylığının asgari ücret karşısında küçüldüğü bir tablo ile karşı karşıyayız. 2002'de net asgari ücret 184 lirayken, en düşük emekli aylığı 252 liraydı. Yani en düşük emekli aylığı bile asgari ücretin üzerindeydi. Bu yıllar içerisinde en düşük emekli aylığı ile asgari ücretin eşit olduğun bir tabloya dönüştü. 2016'da en düşük emekli aylığının 1242 lira, asgari ücretin ise 1300 lira olmasıyla tablo asgari ücret lehine değişti. Sonraki yıllarda da asgari ücret en düşük emekli aylığının sürekli üzerinde oldu.” sözlerini kullandı.

2000 SONRASINA İNTİBAK

Asgari ücret zammının ardından en düşük işçi maaşının 8 bin 506 liraya yükseldiğini ifade eden Ergün, en düşük emekli aylığının 3 bin 500 lira olduğunu hatırlattı. Ergün, asgari emekli aylığı hesaplama sistemine değinirken, emekli aylıklarında da asgari ücretin göz önüne alınması gerektiğini belirtti.

Emekli maaş artışı hakkında konuşan Ergün, “Bu tablonun ortaya çıkmasının temel iki sebebi var. Bunlardan birincisi, asgari emekli aylığı hesaplama sisteminin değiştirilmesi. İkincisi ise asgari ücrete enflasyonun bir hayli üzerinde yapılan artışlardır. Milyonlarca emekli, en düşük emekli aylığı olan 3 bin 500 lira alıyor. Asgari ücretin bile düşük bulunduğu bir ortamda, milyonlarca emekli, asgari ücret rakamının yaklaşık yarısına bir ay geçinmek durumunda kalıyor. Bunu gidermek için öncelikle emekli aylıklarına asgari ücret seviyesi ve artış oranı dikkate alınarak zam yapılmalı, ardından da 2000 yılından sonra emekli olanların aylıklarını yükseltecek bir intibak düzenlemesi hayata geçirilmeli." dedi.

Ergün, İşsizlik Sigortası ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanunlarının getirdiği aylık hesaplanma sisteminin emeklilerin aleyhine işlediğini belirterek, bunun giderilmesi için norm ve standart birliğini esas alan yeni bir sigorta mevzuatına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

ENFLASYONUN ÜZERİNDE ZAM BEKLENİYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yaptığı açıklamayla emekliler için enflasyonun üzerinde bir zammın sinyalini vermişti.

Bilgin, "Nasıl ki sosyal devlet, 'Gelirsiz kimseyi bırakmayalım' diye bir düzenleme yaptıysa aynı şekilde bunların gelirlerini yeniden ele alarak düzelteceğiz. En düşük emekli maaşı, bütün oranlar belirlendikten sonra ortaya çıkacak.” yanıtını verdi.

ENFLASYONUN ÜZERİNDE ARTIŞ OLMAZSA…

Emekli maaşlarına sadece enflasyon oranında zam yapılırsa artış oranı yüzde 14.04 olacak. Bu oran 5 ay için belirlendi. Şu ana kadar netleşen emekli maaş zammı şu şekilde olacak:

SGK SSK BAĞ-KUR 2023 EMEKLİ MAAŞ TABLOSU

Eski maaş: 3.500 TL

Yeni maaş: 3.991 TL

Eski maaş: 3.600 TL

Yeni maaş: 4.105 TL

Eski maaş: 4.100 TL

Yeni maaş: 4.676 TL

Eski maaş: 4.200 TL

Yeni maaş: 4.790 TL

Eski maaş: 4.300 TL

Yeni maaş: 4.904 TL

Eski maaş: 4.400 TL

Yeni maaş: 5.018 TL

Eski maaş: 4.500 TL

Yeni maaş: 5.132 TL

Eski maaş: 4.600 TL

Yeni maaş: 5.246 TL

Eski maaş: 4.700 TL

Yeni maaş: 5.360 TL

Eski maaş: 4.800 TL

Yeni maaş: 5.474 TL

Eski maaş: 4.900 TL

Yeni maaş: 5.588 TL

Eski maaş: 5.000 TL

Yeni maaş: 5.702 TL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.