EYT'de Son Dakika Duyuruldu! Mecliste İmzaya Açıldı! Peki Hangi Şartlar İle Emekli Olunacak?

EYT'de Son Dakika Duyuruldu! Mecliste İmzaya Açıldı! Peki Hangi Şartlar İle Emekli Olunacak?

EYT son dakika haberleri...Emeklilikte yaşa takılanlar için son dönemde 'EYT ne zaman çıkacak, EYT Meclis'e geldi mi' sorusu gündeme oturdu. Kanun teklifi Meclis'e geldi ve imzalar atıldı. Pazartesi 2. aşamaya geçilecek. Milyonlar o saate kilitlendi. Peki

Son dakika EYT haberleri...EYT kanun teklifi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çalışmalarını tamamlandı ve metin haline getirilen taslak Meclis'e geldi ve AK Parti milletvekilleri tarafından imzalandı. Tasarı Pazartesi Meclis Başkanlığı'na sunulacak. Son dönemin en çok merak edilen konusu ise "EYT ne zaman çıkacak, yasalaşacak" sorusu yanıt buldu. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla emeklilikte yaşa takılanlar için yapılacak düzenlemede yaş şartı tamamen ortadan kaldırılarak tek formül üzerinden çözüm rotası çizildi.

EYT'DE İMZALAR TAMAM! PAZARTESİ MECLİS BAŞKANLIĞI'NA SUNULACAK

EYT ile ilgili son viraja geldi. Teknik taslak Meclis'te kanun teklifi haline getirildi ve milletvekilleri için imzaya açıldı ve imzaların atıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati AK Parti milletvekillerine EYT konusunda sunum yaptı ve bütçe konusunda bir sorun olmadığını ifade etti.

EYT düzenlemsi EYT kanun teklifi Pazartesi günü Meclis Başkanlığı'na sunulacak ve sonrasında Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek.

Detaylar Pazartesi günü saat 11:00'de belli olacak.

AK PARTİ AÇIKLADI: EYT ŞARTLARI İÇİN TARİH VE SAAT BELLİ OLDU

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, EYT'ye ilişkin kanun teklifini Pazartesi günü TBMM'ye sunacaklarını açıkladı.

Akbaşoğlu, Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı. EYT'ye ilişkin yasa teklifine yönelik soruya, "İnşallah pazartesi günü EYT ile ilgili teklifimizi Meclis Başkanlığımıza sunacağız. Bu konuda pazartesi günü saat 11.00'de bir basın açıklamasıyla da EYT düzenlemesinin neleri ihtiva ettiğini, nasıl bir kapsam içerisinde olduğunu kamuoyuna duyuracağız" cevabını verdi.

AK PARTİ GRUBU'NUN ÖNCELİKLİ GÜNDEMİ EYT DÜZENLEMESİ

5,3 milyon memuru ilgilendiren 3600 ek gösterge düzenlemesi sonrası sözleşmeliye kadro ve EYT düzenlemesi öncelik gündem halini aldı. Sözleşmeli memurlara kadro düzenlemesi Meclis aşamasını tamamladı. Sıra EYT yasasına geldi. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Kökten çözüm' talimatı sonrası AK Parti milletvekilleri ilgili Bakanlıklarla beraber hummalı bir çalışma gerçekleştiriyor.

EYT düzenlemesi 5 aşamadan geçerek yasalaşacak:

Kanun teklifi metinleri hazırlandı
Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek
TBMM Genel Kurulu'nda oylanacak
Başkan Erdoğan'ın onayına sunulacak
Resmi Gazete'de yayımlanacak

EYT'LİLER İLK EMEKLİ MAAŞI İÇİN MART AYINDA ÖDEME ALACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı EYT çalışmasını bitirerek gerekli altyapıyı oluşturdu ve taslağı milletvekillerine iletti. EYT yasa tasarısı Meclis'e geldi ve AK Parti grubunda milletvekillerinin imza aşaması tamamlandı. Taslak Meclis Başkanlığı'na sunulmasının ardından Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nunda görüşülecek.

EYT taslağının Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda onaylanmasının ardından EYT yasası taslağı Meclis Genel Kurulu'nda oylanarak yasalaşacak ve Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasına sunulacak. EYT yasası Şubat ayı içerisinde Başkan Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Tüm bu aşamaların yaklaşık 2 hafta içerisinde tamamlanması bekleniyor.

Şubat ayında Meclis'te oylanacak EYT yasasının yürürlüğe girmesi ile emeklilik için hak sahibi vatandaşlar ilk maaşlarını Mart ayı içerisinde alacak.

EYT'LİLER DÜŞÜK MAAŞ ALMAYACAK

Son günlerde bazı medya kuruluşlarında 'EYT'liler düşük zam alacak' şeklinde haberler gerçeği yansıtmıyor. EYT'lilerin maaşları da her SGK'lı gibi hesaplanacak. Düzenlemeyi bir kenara koyacak olursak her ay yaklaşık 40 bin kişi emekli oluyor. Bu kişilerin maaşları nasıl hesaplanıyorsa EYT'lilerin de emekli maaşları öyle hesaplanacak.

SGK'nın maaş hesaplama robotu ile hesaplama yapanlar bu ekranın refah payını görmemesi nedeniyle kafaları karıştı. Bu durum bazı medya organları tarafından çarpıtıldı.

EYT ŞARTLARI NELER OLACAK?

EYT düzenlemesi ile emeklilik için yaş şartı tamamen ortadan kalktı. EYT yasası 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olmuş ve prim yatırmış sigortalıları kapsıyor. Bununla beraber EYT yasası 4A-4B-4C kategorisinde ayrım yapılmaksızın hem SSK'lı hem Bağ-Kur'lu hem de Emekli Sandığı içindeki çalışanları kapsayacak.

EYT'Lİ NASIL EMEKLİ OLACAK?

5 milyona yakın EYT'ye tabi vatandaş şartları tamam olduğu anda emekli olacak. Aşağıdaki şartları tamam olup sadece yaşa bekleyen EYT'li sayısı 2 milyonu geçti. Böylece prim günü ve sigortalık süresi tamam olmayan 2,5 milyon kişinin olduğu hesaplanıyor.

8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişinin olması
Prim gününün tamam olması
Sigortalılık süresinin dolmuş olması
Bir kişinin EYT ile emekli olabilmesi için yukarıdaki 3 şartı taşıması gerekiyor.

EYT HESAPLAMA TABLOSU

EYT yasa tasarısı 8 Eylül 1999 öncesindeki şartları içeriyor. Buna göre SSK'da kadınlarda 20 erkeklerde 25 yıllık bekleme süresi korunacak.

Prim şartı olarak ise SSK'da 8 Eylül 1999 öncesindeki şartlarda olduğu gibi 5.000 gün yeterli olacak. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur kapsamında ise çalışanlar için ise kadınlarda 7.200 gün erkeklerde ise 9.000 şartının tamamlanması gerekecek.

EYT TASLAK METİNLERİNDE STAJ VE ÇIRAKLIK BULUNMUYOR

Türkiye'de SGK mevzuatına göre staj ve çıraklık sigortası olanların bu sigortaları başlangıç olarak kabul edilmiyor. Bu sürelerin borçlanmaları da yapılamıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin staj sigortası ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Staj yapanlar, iş yerinde çalışma ilişkisi kurmuyorlar, iş akdi gerçekleşmiyor. Dolayısıyla işveren onlar için prim ödemiyor. Yani onlar için geçerli olan bir durum değil. Onlar bir eğitim için gidiyorlar oraya. O eğitim sürecinde başlarına bir şey gelmesin diye devlet onlara sağlık sigortası yatırıyor, koruyucu sigorta düzenlemesi yapıyor. Onunla iş akdini birbirine karıştırmamak lazım. Orada öyle bir karışıklık var. Borçlanma vesaire bunlar söz konusu değil. İşvereniniz kim olacak, kimin adına borçlarınızı yatıracaksınız? Yani iş akdinin gerektirdiği şartların ve standartların hiçbirisi onlarda söz konusu değil."

EYT'DE BORÇLANMA İLE EMEKLİLİK OLABİLECEK Mİ?

5510 sayılı yasanın 41. Maddesi gereğince yapılan borçlanmalarla işe giriş tarihini 8 Eylül 1999 tarihine veya daha öncesine çekenler EYT kapsamına girebilecek. Yasaya göre askerlik, staj sonrası doğum borçlanması gibi durumlar işe giriş tarihini geri çekebiliyor.

KISMİ EMEKLİLİK ŞARTLARI 1999 ÖNCESİNE ÇEKİLECEK Mİ?

EYT yasası ile kısmi emeklilik şartlarının da korunması bekleniyor. Buna göre SSK'da kısmi emeklilik için 3.600 gün prim günü, 4B-4C kategorisinde Bağ-Kur ve emekli sandığında ise kısmi emeklilik için 5.400 gün prim günü geçerli olacak.

EYT YASA TEKLİFİ İÇİN İÇERİKTE DEĞİŞİKLİK OLUR MU?

EYT yasa teklifinde içerikte yasalaşma aşamasında içerikte bir değişiklik beklenmiyor. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Bakan Bilgin, "İçerikte bir şey değişir mi?" sorusuna Bilgin, "Değişmez" karşılığını verdi.

EYT BAŞVURULARI NASIL OLACAK?

EYT'lilerin başvuru süreci Başkan Erdoğan'ın onayı ile yasanın Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla başlayacak. Bakanlık altyapısını oluşturdu. EYT başvuruları SGK veya e-Devlet ekranından yapılacak. Online erişimi olmayan vatandaşlar bizzat da SGK şubelerine gidip başvuru yapabilecek.

5 MADDE DE EYT DÜZENLEMESİ

8 Eylül 1999 öncesi şartları sağlayanlar emekli olacak
EYT yaş sınırı yok
İlk anda 2 milyon 250 bin kişi emekli olacak
SSK, BAĞ-KUR, emekli sandığı ayrımı olmayacak
Emekli olup çalışanlar için prim teşviki verilecek

EYT DÜZENLEMESİ YAKLAŞIK 4,7 MİLYON KİŞİYİ KAPSIYOR

Daha önce yaklaşık 4 milyon kişiyi kapsadığı belirtilen EYT düzenlemesinde kapsam genişledi. Yeni başvurular ve verilerin toplanarak elektronik ortama taşınması sonrası EYT yasasının yaklaşık 4,7 milyon kişiyi kapsayacağı açıklandı.

EMEKLİ SAYISI 2024'TE 15 MİLYONUN ÜZERİNDE OLACAK

Öte yandan Türkiye'de yaklaşık 13 milyon emekli bulunuyor. Bu rakamın 2024 yılında 15 milyonu aşması bekleniyor.

asdzfvbgfnhmjfhgaefdsffad.jpgaszdxgnmjhsgafszbsfs.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.