Herkes İlgilendiren O Büyük Haber Verildi! 2023 Emekli Maaşları 7150 TL Olacak

Herkes İlgilendiren O Büyük Haber Verildi! 2023 Emekli Maaşları 7150 TL Olacak

Asgari ücretin açıklanmasının ardından milyonlarca emekli maaşlarında yapılacak artış oranını merak ediyor. İşte 2023 yılında geçerli olacak yeni emekli maaşları...

Asgari ücrete yapılan yüzde 55'lik zam oranı yalnızca asgari ücretliyi değil milyonlarca emekliyi de heyecanlandırdı. Yasaya göre en az enflasyon oranındaki artış kadar zam almaları gereken emekliler, yüzde 55'lik zammın bir benzerini de kendileri için bekliyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, dün Habertürk kanalında katıldığı programda, emekli aylıklarında enflasyon oranının üstünde bir artış olacak diyerek müjdeyi duyurmuştu.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE OLACAK?

Emekli maaşından en düşük sınırdan yararlanan ve aylık 3500 lira maaş alan 500 bin vatandaş bulunuyor. Bilgin, emekli aylıklarındaki en düşük sınır için yapılacak artış oranının diğer emekli maaşlarındaki artıştan yüksek olacağını belirtti. Programdaki gazeteciler tarafından Bilgin'e yöneltilen "en düşük emekli maaşı asgari ücret olur mu?" sorusuna ise yeşil ışık gelmedi. Bilgin, en düşük emekli maaşı konusunda "Emekli aylığı prim ile alakalı bir olaydır. Biz burada kafamıza göre şu kadar olsun, herkes bu kadar alsın diyemeyiz. En düşük emekli maaşı için de 8500 lira gibi rakamlar elbette gerçeklikten uzak. Türkiye'de çalışan her 3 kişinin 1 tane emekliyi finanse etmesi gerekiyor ki sağlıklı bir sistem işlesin. Bizde şu anda bu oran 2.1 ve EYT'lilerin de emekli olması ile birlikte yaklaşık 1.9 bandına düşecek. Bu şartlarda en düşük emekli maaşını asgari ücret yapmamız mümkün değil ancak her sene en düşük emekli maaşı ile asgari ücret arasındaki makası daraltıyoruz. Bu sene de öyle olacak" dedi.

"ASGARİ ÜCRETE YAPILAN ARTIŞI BEKLEMEYİN"

Bilgin'in ısrarla emekli aylıklarına yapılacak zam hakkında bilgi vermemesi üzerine birçok gazeteci AKP'ye dayandırılan kulis bilgilerini aktardı. Her ne kadar seçim yılına girilmiş olsa da bütçedeki dengeyi sarsmamak isteyen yetkililer, EYT'nin bütçeye yükleyeceği yükle beraber emekli maaşlarında çok yüksek bir artış öngörmüyor. Bu iddialara göre asgari ücret yüzde 55 artmasına karşın emekli maaşlarındaki artış yüzde 30 ile sınırlı kalacak.

Bu artışa göre eski ve yeni maaşlar.

4500 lira aylık alan emekliler: 5850
5500 lira aylık alan emekliler 7150
6250 lira aylık alan emekliler 8125
7000 lira aylık alan emekliler 9100

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.