Meclisten Beklenen Onay Geldi! SGK 37.363 TL Para Desteği Sağlıyor

Meclisten Beklenen Onay Geldi! SGK 37.363 TL Para Desteği Sağlıyor

SGK'dan 37.363 TL para desteği! Raporu teslim eden PTT şubelerinden parasını çekebilecek! Devlet, doğum öncesi ve sonrası izin kullanan annelere çalışmadıkları sürenin parasını ödüyor.

SGK tarafından sağlanan doğum izin parası ödemeleri 1 Ocak itibarıyla artacak. Şartların sağlanması halinde doğum izni kullanan anneler tek seferde 37 bin 363 TL ödeme yapılacak. İşte haberin detayları...

Devlet birçok kalemde destek ödemesi gerçekleştiriyor. SGK aracılığıyla yapılan doğum izni yardımında ücret 1 Ocak itibarıyla artacak. Doğum yapmaya hazırlanan kadın çalışanlara yönelik ise doğum yardımı yapılıyor. Doğumdan 8 hafta öncesinde ve sonrasında toplam 16 hafta doğum izni alan kadın çalışanlar, bu sürenin parasını SGK'dan alabiliyor. Doğum izni parası 1 Ocak itibarıyla artacak. Böylelikle yeni yılda 37.363 TL destek sağlanmış olacak.

Çalışan kadınlar doğum yaptıklarında üç, bazı durumlarda ise dört ayrı ödenek alabiliyor. 16 haftalık doğum iznine çıkan çalışan kadınlar, izinli oldukları bu sürenin parasını iş görmezlik ödeneği ile devletten alıyor.

8 hafta doğum öncesi ve 8 hafta doğum sonrası toplam 16 hafta izin kullanan annelere çalışmadıkları sürenin parası devlet tarafından ödeniyor. Asgari ücretteki artış sonrası doğum izin parası da 1 Ocak itibarıyla artacak.

DOĞUM İZİN PARASI ALMA ŞARTLARI

* Doğum izni başlamadan önce işten ayrılanlar bu ödeneği alamıyor. Kadının işyerindeki sigortalılık halinin devam etmesi gerekiyor

* Rapor süresince yani 112 gün içinde iş yerinde çalışmıyor olmak gerekiyor.

* Doğum parasının alınabilmesi için doğumun gerçekleşmiş olması ve bebeğin sağ olması isteniyor.

* Kadın çalışan doktordan alacağı raporu işyerine teslim etmekle mükellef. Diğer işlemler işyeri tarafından yapılıyor.

37.363 TL PARA DESTEĞİ VERİLECEK

2023'te geçerli olacak asgari ücretin 8.506 TL olmasının ardından, asgari ücretli bir annenin ödeneği de yeni yılda şöyle hesaplanacak:

Aylık brüt ücret: 10 bin 8 TL

Günlük brüt ücret: 10 bin 8 TL/ 30 = 333,60 TL

16 Haftalık (112 gün) rapor parası: 333,60X 112= 37.363,2 TL

Anneye ödenecek miktar: 37.363,2 X 2/ 3= 24.57 TL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.