Meclisten Onay Geldi! Başvuruda Bulunarak 2604 TL Ödemenizi Hemen ATM’den Alabilirsiniz

Meclisten Onay Geldi! Başvuruda Bulunarak 2604 TL Ödemenizi Hemen ATM’den Alabilirsiniz

Staj ücreti, işsizlik maaşı, yaşlılık maaşı, engelli aylığı alanlar yeni yılda alacakları ücretleri merak ediyor.

Sağlık kurulu raporuna göre yüzde 40-69 arasında engelli olanlar engelli maaşı, 65 yaşını dolduran ve herhangi bir geliri olmayanlara ise yaşlılık maaşı ödeniyor. Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalan ve belirli sigorta ödemeleri yapılanlar ise işsizlik maaşı alabiliyor. Peki 2023 İşsizlik maaşı, 65 yaş aylığı, engelli maaşı, evde bakım maaşı ve engelli maaşı 2023 yılında ne kada

Temmuz ayına göre asgari ücret yüzde 54,66 artarak 8 bin 506 TL’ye yükseldi. 2023 yılında geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi ile birçok kalemde yaşanacak ücret artışlarına ilişkin detaylar da belli oldu. Başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek lere sağlık kurulu raporuyla engelli maaşı ödeniyor. Sosyal güvenlik kuruluşlarından herhangi birinden geliri olmayan veya aylık olmayan 65 yaşını dolduranlara ise bir yılda 3 ayda bir yaşlılık maaşı ödeniyor. İşten çıkarılan ve hizmet akdinin feshinden önceki son üç yılda en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödeyenler, ise işsizlik maaşı alabiliyor. Peki 2023 İşsizlik maaşı, yaşlılık maaşı, engelli maaşı, evde bakım maaşı ve stajyer maaşları ne kadar zamlandı? İşte, kalem kalem hesaplamalar…

2023 İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR OLACAK?

İşsizlik maaşı İŞKUR üzerinden başvuru yapılarak alınabiliyor. İşsizlik maaşı ödemeleri, sigorta ödemelerine göre değişkenlik gösteriyor. Çalışanın ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı kadar işsizlik maaşı ödeniyor. En yüksek işsizlik maaşı, brüt asgari ücretin %80’den fazla olmuyor. Asgari ücrete yapılan yeni zam ile birlikte en düşük işsizlik maaşı 3048,9 lira, en yüksek ise 7885,4 lira olarak ödenecek.

65 YAŞ (YAŞLILIK) MAAŞI NE KADAR OLACAK?

65 yaşını doldurmuş, SSK, Emekli Sandığı, Bağ-Kur’dan gelir ve aylık almayan, SGK kurumuna prim ödemeyen ve kanunla belirlenen muhtaçlık sınırının altında olduğu tespit edilen kişilere yaşlılık maaşı üç ayda bir ödeniyor. 2023 yılında asgari ücrete gelen zam ile birlikte 65 yaş aylığı 2604 lira oldu.

YENİ YILDA ENGELLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerden engelli olduğu raporla belirtilen ve engeli %40 ila 49 arasında olan 18 yaşından büyük ve 65 yaşından küçük alanlara engelli maaşı ödemesi yapılır. Engelli maaşı alabilmek için çalışmamak veya kişinin emekli olmaması gerekmektedir. Yüzde 40-69 arasında engeli bulunanlar için 1738 lira yüzde 70 ve üzeri engellilik oranı olanlar için engelli maaşı 2609 liraya yükseldi. Engelli yakını aylığı ise 1738 lira oldu.

STAJYER MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Okullardan işletmelere staj yapmak için giden lise ve Üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni Asgari Ücret artış oranı kadar yükselecek. Staj ücreti 2551,9 lira oldu.

EVDE BAKIM MAAŞI NE KADAR ZAMLANDI?

Evde bakım maaşından faydalanabilmek için en az yüzde 50 engelli ve ağır engelli olunması ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı il müdürlüklerindeki bakım hizmetleri değerlendirme heyetince bakıma ihtiyacı olan kişinin engelli olduğunun tespit edilmesi gerekmektedir. Evde bakım maaşı henüz açıklanmadı. 2022 yılında evde bakım maaşı ödemesi aylık 3336 lira olarak yapılmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.