Yatırımcıları Korkutan Uyarı İslam Memiş’ten Geldi! Ortalık Bu Uyarıdan Sonra Fena Karışacak

Yatırımcıları Korkutan Uyarı İslam Memiş’ten Geldi! Ortalık Bu Uyarıdan Sonra Fena Karışacak

Altın ve piyasa uzmanı İslam Memiş, vatandaşın merak ettiği 'Paramı yatırdığım banka batarsa ne olur?' sorusuna yanıt verdi.

Memiş, "Bankadaki parasından şüphesi olan, operasyonlara inanmış, korkmuş ve çekmiş olanlar var ise 400 bin TL teminat konusunu unutmamalı" ifadelerini kullandı.

Altın ve doları olanların ne dediğine dikkat kesildiği ünlü ekonomist İslam Memiş'ten çokça merak edilen sorulara yanıt geldi.

Tv100 Gazetesi Yazarı İslam Memiş, "Banka batarsa param ne olur?" başlıklı bir yazı kaleme aldı.

İslam Memiş'in yazısı şöyle:

Ekonomik kriz dönemlerinde veya seçim öncelerinde çoğu kişinin merak ettiği sorular; “Bankalar batar mı?", "Paramı çekmeli miyim?" ve "Param ne kadar güvende?”

İnsanların tedirgin olmasının en önemli nedeni ise “sosyal medya operasyonu”dur. Ülkelerin ekonomisine darbe vurmak için uygulanan klasik operasyon türüdür. Sosyal medyada sahte hesap açan dış istihbarat memurları ya da terör örgütü üyeleri, bu tür algıları yıllardır uygular.

Siyasi kindarlık nedeniyle içeriden bile destek aldıkları oluyor. Üzücü olan insanların bunlara inanması! İnanmayın. Neden mi? Çünkü bankadaki paranızın belli bir miktarı devlet güvencesinde. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), sigortaya tabi mevduat ve katılım fon tutarının 1 Ocak 2023’ten itibaren 200 bin liradan 400 bin liraya çıkarılmasına karar verdi.

TMSF’nin kurul kararı, Resmi Gazete’de geçen hafta yayımlandı. Karar kapsamında, Vergi Usul Kanunu’nun yeniden değerlenme oranı dikkate alınarak, hâlihazırda 200 bin TL olan sigortaya tabi mevduat ve katılım fonu tutarı, 2023 itibariyle 400 bin TL olarak belirlendi. Yani, banka mevduat hesabınızdaki paranın 400 bin TL’sini TMSF garanti ediyor. Bu konuyla alakalı birçok soru sorulduğundan, daha net anlaşılması için soru cevap şeklinde değerlendirmek isterim. Mesela bankada 1 milyon TL mevduatım var, bunun 400 bin TL’si mi garanti kapsamında?

Evet
Çalıştığım bankada altın, gümüş, döviz gibi farklı birikimlerim var. Toplamı 2 milyon lirayı buluyor, sadece 400 bin TL’si mi garantide?
Evet
Her bankada ayrı bir garanti mi?
Evet, her bankada ayrı ayrı 400 bin TL.
Bu garanti kapsamı hisse senetleri için de geçerli mi?
Hayır
Ticari mevduatlar hariç mi?
Hariç değil.
Paramı farklı bankalara dağıtsam her biri için 400 bin TL geçerli mi?
Evet, garanti kapsamında.
Altın ve gümüş için geçerli mi?
Evet, geçerli.
Yatırım hesabında hazır olanlar buna dahil mi?
Hayır, sadece mevduat hesapları. Garanti kapsamı sadece devlet bankaları için mi geçerli? Hayır, özel veya devlet fark etmez. B.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.